İkamet başvurusu nereden nasıl yapılır?
Online Başvuru
- Göç İdaresi Başkanlığının resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden ikamet izni başvurusu yapılır.
- Başvuru formu doldurulduktan sonra sistem size randevu tarihi ve saati verir.
Gerekli evraklar nelerdir?
İkamet randevusu sırasında aşağıdaki belgelerin hazır olması gerekir:
- İkamet izni başvuru formu (online sistemden çıktı alınır)
- Pasaport (veya pasaport yerine geçen belge) fotokopisi
- 4 adet biyometrik fotoğraf
- Öğrenci belgesi (üniversite tarafından verilmiş, güncel)
- Geçerli sağlık sigortası poliçesi
- Adres beyanı (evde kalınıyorsa kira kontratı / yurt ise yurt belgesi veya Taahhütname)
- Vergi ödemesi
- UETS Belgesi
Sağlık sigortası zorunlu mudur?
- Türkiye’de geçerli bir özel sağlık sigortası yaptırılması gereklidir.
- 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişiler bu zorunluluktan muaftır.
Randevu nedir, gidilmesi zorunlu mudur?
- Üniversitede okuyan ve öğrenci olarak ikamet başvurusu yapan kişilerin randevuya gitmesine gerek yoktur. İlgili belgeler üniversite tarafından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edilir, bazı durumlarda öğrenciler mülakata çağırılabilir.
Vize ihlali nedir? Vize ihlalinde ne olur?
- Türkiye’ye vize ile giriş yapmış olmanız gerekir. Vizesiz Türkiye’ye giriş yapan öğrencilere cezai işlem uygulanabilir. 5 yıl deport veya para cezası verilebilir.
İkamet başvurusu ve dosya tesliminden sonraki süreç nedir?
- İkamet başvurusu için gerekli evrakların İl Göç İdaresine tesliminden sonra 3 aylık değerlendirme süresi içerisinde İl Göç İdaresi tarafından başvuru sahibine SMS ile “Onaylandı/Onaylanmadı” olarak geribildirim sağlanır.
3 aylık değerlendirme süreci geçerse ne olur?
- Değerlendirme süresi geçtiği takdirde 157 numaralı İl Göç İdaresi çağrı merkezi aranarak dosyanın durumunun öğrenilmesi gerekmektedir.
- Öğrenciler dosya durumu hakkında bilgi alamıyorsa İstanbul Gedik Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına Tebliğ Tebellüğü belgesi ile bizzat başvuruda bulunur.
- Dosya hakkında gerekli bilgiler İl Göç İdaresi tarafından öğrenciye SMS olarak bildirilir.
İkamet başvurusu olumsuz sonuçlanırsa ne olur?
- Başvuru sonucu olumsuz gelen öğrenciler 157 numaralı çağrı merkezini arayarak veya Göç İdaresi Başkanlığı web sitesinde bulunan “Başvuru sonucumu görüntülemek istiyorum” sekmesinden detaylı bilgi edinebilirler.
- İkamet başvurusu olumsuz gelen öğrencinin tekrar başvuru hakkı yoktur. Ülkeden giriş çıkış yapması gerekmektedir. Bu öğrencilerin 3 ay veya 6 ay süre içerisinde kendi ülkelerinde kalmaları zorunludur.
Ülkeye Öğrenci Vizesi ile girmek zorunlu mudur?
- Ülkeye öğrenci vizesi ile girmek zorunlu değildir. Bu öğrencilerin ülkede yasal kalış süresi içerisinde ikamet başvurusunda bulunması gerekmektedir.
Gerekli evraklar içerisinde fatura zorunlu mudur?
- İkamet için gerekli evraklar içerisinde elektrik, su veya doğalgaz faturası aslı veya fotokopisinin teslim edilmesi zorunludur.
Fatura ev sahibi adına mı olması gerekmektedir?
- İlk başvuru ise, faturanın Kira Sözleşmesi/Taahhütname veren kişi adına olması gerekmektedir.
- Uzatma başvurusunda fatura zorunlu değildir.
- Öğrenci adına fatura var ise kabul edilir.
Üniversiteden mezun olan ama ikamet izni bitmemiş olan öğrencilerin kimliği iptal olur mu?
- Üniversiteden mezun olan öğrencilerin ikamet süreleri devam ediyorsa kimlikleri iptal olmamaktadır. Yasal kalış süreleri bitene kadar ülkede kalış sağlanabilir.
Üniversitede kayıtlı olup ikamet süresi devam eden; ancak ders kaydı yapmayan öğrencilerin kimliklerinde problem oluşur mu?
- Üniversitede 2 yıl üst üste ders kaydı yapmayan öğrencilerin ikameti var olsa bile kayıtları silinir ve İl Göç İdaresine bildirilir.
İkamet başvurusu yapıldıktan sonra belgeler üniversiteye ne kadar sürede teslim edilmesi gerekmektedir?
- İkamet başvurusu yapmış olan öğrenciler, başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde tüm evrakları Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına teslim etmelidir.
İkamet başvuru kayıt tarihi geçerse ne olur?
- İkamet başvuru kayıt tarihi 1 ay süreyi geçmiş ise İl Göç İdaresi dosyayı üniversite yetkilisine “İADE” olarak teslim eder. İl Göç İdaresi başvuru sitesinden başvuru iptale düşmektedir.
Uzatma başvurusu sırasında hata alınırsa ne yapılması gerekmektedir?
- Uzatma başvurusu yapmak isteyen ancak sistem hatası nedeniyle ilk başvuru kısmından başvuru yapan öğrenciler, dosya içerisine, alınan hatanın ekran görüntüsünü ekleyerek dosyayı Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına teslim edebilirler.
İkamet için eksik evrak mesajı geliyorsa ne yapılmalıdır?
- İl Göç İdaresi eksik evrak mesajı gönderdiğinde, eksik evrağın ne olduğunu 157 numaralı çağrı merkezini arayarak veya Göç İdaresi Başkanlığı web sitesinde bulunan ‘Başvuru Sonucumu Görüntülemek İstiyorum’ kısmını kullanarak öğrenebilirler.
İkamet için eksik evrakların teslimi nereye yapılır? Teslim süresi ne kadardır?
- Eksik evrakların, dosyanın teslimi yapılan İl Göç İdaresine Tebliğ Tebellüğü Belgesi ile öğrenci tarafından bizzat teslim edilmesi gerekmektedir.
- İl Göç İdaresi eksik evrakların teslim edilme sürelerinde değişiklik göstermektedir. 1 ila 7 gün arasında süre vermektedirler.
İkamet başvurusu üniversiteye teslim edildikten sonra ülkeden çıkış yapılabilir mi?
- İkamet başvurusu sonuçlanana kadar 3 ay boyunca ülkede kalınması gerekmektedir. Eksik evrak var ise şahsi olarak teslimini yapmaları gerekmektedir. Verilen sürede dosya içeriği tamamlanmaz ise ikametleri olumsuz sonuçlanabilir.