Kurucumuz

Türkiye’nin ilk uluslararası kaynak mühendislerinden Halil Kaya Gedik, 1953’te İstanbul Yıldız Teknik Okulu, Makine Teknikerliği Bölümü’nden mezun olmuştur. Almanya Staatliche Universitat Konstanz’da makine mühendisliği diploması aldıktan sonra Alman Kaynak Cemiyeti DVS’de, Uluslararası Kaynak Mühendisliği Programı’nı tamamlamış, bu alanda uzmanlaşmıştır.

Almanya’da MAN fabrikasında da çalışan Halil Kaya Gedik, profesyonel çalışma hayatına 1957’de Eskişehir Devlet Demiryolları Fabrikaları Kaynak Grubu’nda başlamış, 60′lı yılların başında Türkiye’nin ilk yerli arabası “DEVRİM” projesinde görev almıştır.

1963’ten itibaren özel sektörde kaynak alanındaki çalışmalarına devam etmiş ve sırasıyla elektrot, döküm, vana ve kaynak makinesi fabrikalarını, ayrıca Türkiye’nin hassas döküm teknolojisiyle döküm yapan ilk tesisini kurmuştur.

Türk kaynak sektörünün gelişiminde öncü rol üstlenen Halil Kaya Gedik, Uluslararası Kaynak Mühendisliği eğitimini Türkiye’de yaygınlaştırmak adına Gedik Eğitim Vakfı’nı (GEV) kurarak on binlerce kişiye kaynak alanında eğitim olanakları sağlamıştır.

Ülkemizde sanayi-üniversite işbirliğini güçlendirmek, iş dünyasına nitelikli uzmanlar yetişmesini desteklemek amacıyla Halil Kaya Gedik, 2010 yılında İstanbul Gedik Üniversitesi’ni kurmuştur.

Yaşam boyu geride bıraktığı eserlerinden dolayı, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 2007 yılında “Üstün Hizmet Madalyası” ile ödüllendirilen Halil Kaya Gedik, 14 Ağustos 2012 tarihinde yaşamını yitirmiştir. Merhum Halil Kaya Gedik’in prensipleri bugün Gedik Holding’in geleceğine ve yatırımlarına yön vermeye hala devam ediyor…