Gedik Bright Banner ×

Sıkça Sorulan Sorular

Öğrenci İşleri Daire Başkanlığının çalışma saatleri nelerdir?

  • Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı hafta içi saat 08.00-17.30 arasında hizmet vermektedir.

Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına nasıl ulaşabilirim?

  • Öğrenci İşleri Daire Başkanlığını ziyaret ederek, telefonla veya e-posta göndererek en kısa sürede dönüş alabilirsiniz.
  • Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı A Blok giriş katta bulunmaktadır. İletişim bilgileri aşağıda belirtilmiştir:
    E-posta: [email protected]
    Telefon: 444 5 438 / 1145 – 1267

Öğrenci bilgilerime nasıl ulaşabilirim?

Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS) nedir?

  • İstanbul Gedik Üniversitesi paydaşlarından; öğrenciler, öğretim elemanları, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından ders ve diğer işlemleri yürütmek amacıyla kullanılan bilgi sistemidir.

Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS)’ ne nasıl erişebilirim?

Öğrenci Bilgi Sistemine (OBS) girişiniz için aşağıda belirtilen yönlendirmeleri yapınız.

OBS Giriş Linki: https://obs.gedik.edu.tr/oibs/std/login.aspx

1. Adım: Öğrenci numaranızı sorgulamanız gerekmektedir.

Öğrenci No Sorgulama Linki : https://obs.gedik.edu.tr/oibs/ogrsis/no_query.aspx

2.Adım: Öğrenci Numaranızı doldurarak Şifre ile veya e-Devlet üzerinden giriş yapmanız gerekmektedir.

Şifre İşlemleri:

a) Şifre ile Giriş Yapma: “Şifre Sıfırla” butonuna basarak şifrenizi oluşturabilirsiniz. (Lütfen istenilen bilgileri eksiksiz doldurunuz.)

    • Kimlik Bilgileri ile şifre sıfırlayacak öğrencilerimizin Anne ve Baba adlarını büyük harflerle doldurması gerekmektedir.
    • E-Posta Adresiyle şifre sıfırlayacak öğrencilerimizin sisteme kayıtlı e-posta adresini eksiksiz yazması gerekmektedir.
    • Şifre Sıfırlama Linki: Şifremi Unuttum
    • Sistem şifre sıfırlama da size verdiği şifreyi ilk girişten sonra değiştirmenizi isteyecektir. Kendinize ait şifrenizi oluşturarak bir sonraki girişlerde bu şifreyi kullanabilirsiniz.

b) e-Devlet ile Giriş Yapma: e-Devlet ile giriş yapabilmek için iki faktörlü kimlik doğrulaması yapmanız gerekmektedir.

    • E-devlet ile Giriş Kılavuzu için tıklayınız.
    • Daha sonra “E-Devlet ile Giriş” seçeneğine tıklanır. T.C. Kimlik Numarası ve e-Devlet şifresi girilir. Telefona gelen bildirim onaylanır. Eğer SMS ile doğrulama yapılıyorsa, cep telefonunuza gelen kod ekrana girilir. Onay işlemi tamamlandıktan sonra Öğrenci Bilgi Sistemine giriş yapılmış olacaktır.

Öğrenci Kimlik Kartımı nereden alabilirim?

  • Öğrenci kimlik kartınız basıldıktan sonra fakülte sekreterliğine teslim edilmektedir. İlgili fakülte sekreterliğinden teslim alabilirsiniz.
  • Kayıp kart başvuruları için Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına yüz yüze başvuru yapmanız gerekmektedir.

Ders kaydımı ne zaman ve nasıl yapabilirim?

  • Ders kaydınızı her yıl ilan edilen akademik takvimde belirtilen ders kayıt tarihleri arasında OBS üzerinden yapabilirsiniz.
  • Ders kaydı için öncelikle öğrenim gördüğünüz bölüme ait belirlenen dönemlik/yıllık ücreti ödemeniz gerekmektedir. OBS üzerinden ders seçiminizi yaptıktan sonra kesinleştirmeniz durumunda ders kaydınız danışmanınızın onayına sunulmaktadır, danışman onayı neticesinde ders kayıt süreciniz tamamlanmaktadır.

Bir dönemde en fazla kaç AKTS ders alabilirim?

  • Bir öğrencinin her yarıyılda alacağı normal ders yükü 30 AKTS ’dir.
  • Normal programlarından geri kalmış ve derslerini tamamlamak isteyen, not yükseltmek amacıyla ders tekrar etmek isteyen lisans ve ön lisans öğrencisinin ders yükü, GANO’sunun en az 1.80 olması koşulu, danışmanın onayı ile en fazla 12 AKTS artırılabilir. GANO’su 2.00 ve üzeri olan öğrencinin ders yükü ise danışmanın onayı ile en fazla 15 AKTS artırılabilir.
  • GANO’su 3.00 ve üzeri olan lisans öğrencisi ile GANO’su 2.50 ve üzeri olan ön lisans öğrencisi; alttan başarısız dersleri bulunmamak koşulu ve danışmanın onayı ile bir üst sınıftan 9 AKTS’yi aşmayacak şekilde ders alabilir. Öğrencinin üstten alacağı derslerle birlikte bir dönemde alabileceği en fazla AKTS 45’tir.
  • Not ortalaması 1.80’in altında olan öğrenci eğitim-öğretim planına uygun olarak ve programdaki sıra izlenmek suretiyle, DZ-FF-FD harf notu aldığı ve hiç almadığı dersleri öncelikli olarak almak zorundadır. Alacağı ders yükü en fazla 30 AKTS ’dir.
  • Normal öğretim süresini bitirdikten sonra öğrenci her yarıyıl için, danışman onayıyla en fazla 45 AKTS’ye kadar ders alabilir.

Belirlenen tarihler arasında ders kaydı yapamadım; ne yapmam gerekir?

  • Akademik takvimde belirtilen ders kayıt tarihleri içerisinde ders kaydınızı yaptıramamış iseniz; geç ders kaydı talebinde bulunmak amacıyla Fakülteniz ile iletişime geçebilirsiniz.
  • Mazeretinizin Fakülte Yönetimi tarafından uygun bulunması hâlinde ders kaydı işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Derslere devam zorunluluğu var mı?

  • Öğretim planında yer alan tüm derslere, ders kapsamında olan projelere, atölyelere, laboratuvar çalışmalarına, uygulamalara, seminerlere devam zorunludur. Bir yarıyıl içinde; yabancı dil hazırlık sınıfı derslerine %85, program/bölümlerin teorik derslerine %70, laboratuvar ve uygulamalı derslerine %80 devam zorunluluğu vardır. Ancak, ilgili yönetim kurulunun teklifi ve Senatonun onayı ile kabul edeceği olağanüstü durumlarda bu oran %50’ye kadar indirilebilir.
  • Derslere devam koşulunu yerine getirmeyen öğrenci, belirtilen dersten devamsız sayılır ve o dersin yarıyıl sonu sınavına giremez. Başarısız sayılan bu öğrenciye devamsız olduğu ders için devamsız notu verilir.
  • Bir dersin devam zorunluluğunu bir kere yerine getiren öğrenci, bu dersi tekrar aldığında derse devam şartı aranmaz.
  • Öğrenci, öğretim planında yapılan ders değişikliği hâlinde programdan çıkarılan ve devam şartını yerine getirdiği derse eşdeğer olarak kabul edilen ders için de devam zorunluluğunu sağlamış sayılır.
  • Yarıyıl sonu sınavı yapılmayan stüdyo dersleri, uygulamalı dersler, staj dersleri, proje dersleri ve benzer derslere ilişkin devam zorunluluğu, meslek yüksekokulu/yüksekokul/fakülte kurulunun önerisi üzerine Senato tarafından karara bağlanır.
  • Öğrenci, süresi içinde ve usulüne uygun olarak kaydını yaptırmadığı derslere devam edemez, bu derslerin sınavlarına giremez ve derslerden not alamaz.

Akademik takvime nereden ve nasıl ulaşabilirim?

Akademik Takvime Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı web sayfasında yer alan ” Akademik Takvim “ linki üzerinden ulaşabilirsiniz.

Askerlik tecil işlemleri nasıl yürütülmektedir?

  • Öğrencilerin askerlikleri, 29 yaşını geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar ertelenmektedir. Üniversitemizde de öğrencilerin kaydı, ilişik kesme, mezun olma gibi her türlü durum değişiklikleri Yükseköğretim Veri Tabanına (YÖKSİS) işlendiğinden Askeralma Daire Başkanlıkları tarafından bu bilgilere erişilebilmekte ve tecil işlemleri otomatik gerçekleşmektedir.
  • Tecil işlemleri düzenli aralıklarla yapılmaktadır. Soru ve yardım için [email protected] üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Uzaktan Eğitim Sistemine nasıl giriş yapabilirim?

  • Uzaktan Eğitim Giriş Linki: İGÜN
  • Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS) kullanıcı adı ve şifre bilgilerini kullanarak uzaktan eğitim sistemine erişim sağlayabilirsiniz.
  • Açılması kesinleşen derslerinizin uzaktan eğitim sistemine entegrasyonları yapılmaktadır.

Uzaktan Eğitim Sistemi ile ilgili sorunlarıma ilişkin nasıl destek alabilirim?

  • Uzaktan Eğitim Sistemi ile ilgili desteğe ihtiyacınız olduğunda;
    [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz.

Hazırlık Eğitimi zorunlu olmayan bölüme yerleştim, talep etmem halinde hazırlık eğitimi alabilir miyim?

  • Eğitim dili Türkçe olan programlara kayıt yaptıran öğrenciler talepleri doğrultusunda yabancı dilde hazırlık eğitimi almaları mümkündür. İsteğe bağlı hazırlık eğitimi almak isteyen öğrencilerimizin taleplerine ilişkin dilekçelerini Yabancı Diller Yüksekokulu Sekreterliğine teslim etmeleri gerekmektedir.

Hazırlık Eğitimi zorunlu olan bölümlerde hazırlıktan başarısız olmam halinde kaydım ve bursum iptal edilir mi?

  • Hazırlık Eğitimi zorunlu olan bölümlerde mevcut burslar hazırlık eğitimi için 1 yıl süreli olarak geçerli olacaktır. Başarısızlık nedeniyle hazırlık sınıfını tekrar etmeniz durumunda bursunuz kesilecektir. Hazırlık sınıfını başarı ile tamamlayıp yerleştiğiniz bölüme devam etmeniz durumunda ise mevcut burs oranınız tekrar aktif hale gelecektir.
  • Zorunlu Hazırlık Sınıfı azami iki yılda tamamlanmak zorundadır. İkinci yılın sonunda başarısız olan öğrencilerin ilişiği kesilir ve başvurmaları halinde ÖSYM tarafından Türkçe öğretim yapan programlara yerleştirilirler.

Hazırlık Eğitimini başarı ile tamamladığıma dair belgeyi nasıl temin edebilirim?

  • Hazırlık eğitimini başarı ile tamamlamanız halinde Yabancı Diller Yüksekokulu Sekreterliğinden talepte bulunarak hazırlık eğitiminize dair belge alabilirsiniz.

Almış olduğum derslerin içeriklerine ilişkin belgeyi nasıl temin edebilirim?

Ders muafiyeti nedir, nasıl ders muafiyeti alabilirim?

  • Ders muafiyeti, daha önce herhangi bir yükseköğretim programında alınan bir dersin, yeni kaydolunan programda tekrar görülmek istenmemesi üzerine yapılan bir işlemdir. Ders muafiyeti talebinize yönelik kayıtlı olunan Akademik Birime resmi not dökümü (transkript) ve onaylı ders içerikleri ile yazılı başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Muafiyet istenen ders zorunlu veya seçmeli ders olmasına bakılmaksızın, bölüm/program eşdeğerliği dikkate alınarak başarılı olmak şartıyla, ders içeriği uyumu/yeterliliği ve AKTS kredisi (eşit veya yüksek) İstanbul Gedik Üniversitesi Muafiyet ve İntibak Yönergesi maddeleri dikkate alınarak ilgili Akademik Birimin Yönetim Kurulu Kararı ile belirlenir.

Kayıt dondurma işlemlerim için hangi birime ne zaman başvuru yapmalıyım?

  • Kayıt dondurma işlemleriniz için ilgili Fakülte Sekreterliğine en geç derslerin başlamasını takip eden bir ay içinde talepte bulunmanız gerekmektedir. Kayıt dondurma talepleri ilgili Akademik Birimin Yönetim Kurulu Kararı ile değerlendirilir.

Ne kadar süre kayıt dondurabilirim?

  • Tek seferde en fazla iki dönem kayıt dondurabilirsiniz.
  • Yabancı dil hazırlık sınıfında toplam en fazla iki dönem, ön lisans programlarında üç dönem ve lisans programlarında dört dönem kayıt dondurabilirsiniz. Ancak zorunlu hallerde durumun belgelendirilmesi koşulu ile Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile bu süreler bir defaya mahsus uzatılabilir. Kayıt dondurulan süreler azami öğrenim süresinden sayılmaz.

Açıklanan sınav notlarıma nasıl ve ne zaman itiraz edebilirim?

  • Maddî hata, her bir soru için verilen puanın yanlış toplanması, öğrencinin notunun yanlış tespit edilmesi, bazı cevapların okunmaması ya da notlandırılmaması halleridir.
  • Sınav notlarına itiraz, sınav notlarının ilanını takip eden 3 iş günü içinde, müdürlük/dekanlığa yazılı olarak yapılır.
  • Müdürlük/dekanlık maddi bir hata olup olmadığının belirlenmesi için sınav kâğıdının ilgili öğretim elemanı tarafından incelenmesini ister. İlgili öğretim elemanı 3 iş günü içerisinde sonucu müdürlük/dekanlığa bildirir. Müdürlük/dekanlık itirazı ilgili yönetim kurulunda karara bağlar, öğrenciye ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirir.

Mezuniyet ek/tek ders sınavı nedir? İlgili sınavlara katılabilmek için aranan şartlar nelerdir?

  • Normal eğitim süresini ve ders programında yer alan bütün dersleri tamamlayarak mezuniyet için tek dersten FF veya FD notunu alarak başarısız durumda olan öğrencilere, ilgili fakülte yönetim kurulu kararıyla akademik takvimde yer alan tarihte tek ders sınav hakkı verilir. Bu haktan yararlanamayan veya yararlanıp başarılı olamayan öğrenciler, takip eden yarıyıl sonunda açılan yarıyıl sonu sınavı ve bütünleme sınavı ile akademik takvimde belirtilen tek ders sınavına girebilir.
  • İlgili sınavlara müracaat edip sınava girmeyen öğrenciler, mezuniyet ek sınav ya da tek ders sınav hakkını kullanmış sayılır.
  • Stüdyo dersleri ve proje dersleri için, tek ders sınavı yapılmaz.
  • Stajlarını tamamlamamış öğrenci tek ders sınavına giremez.
  • Tek ders sınavında mazeret sınavı uygulaması yapılmaz.

Kayıtlı olduğum lisans programını farklı nedenlerle tamamlayamamam halinde almış olduğum dersler dikkate alınarak tarafıma bir diploma/belge verilebilir mi?

  • Lisans programının en az ilk dört döneminin bütün derslerinden başarılı olan ancak lisans programını tamamlayamayanlara 18/03/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre ön lisans diploması verilir.

Mezuniyet ortalamama göre tarafıma onur/yüksek onur belgesi verilir mi?

  • Mezuniyet ağırlıklı not ortalaması 3,00 ile 3,49 arasında olanlar onur öğrencisi; 3,50 veya üzeri olanlar yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar.
  • Onur/yüksek onur derece bilgileri diploma ekinde teslim edilen transkriptte yer almakta olup ilgili öğrenciler için ayrı bir belge verilmemektedir.

Mezun olduktan sonra diploma ve diploma eklerini ne zaman ve hangi birimden teslim alabilirim?

  • Diploma basım süreci ile ilgili [email protected] e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.
  • Diploma teslimi için kayıt esnasında tarafınıza verilen öğrenci kimlik kartınızın Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına teslim edilmesi gerekmektedir.
  • İşlemleri tamamlanan diplomaların teslimi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı (A Blok Zemin Kat) tarafından gerçekleştirilmektedir.
  • Diploma eki, diplomanız ile teslim edilmektedir.

Diplomamı benim yerime başka birisi alabilir mi?

  • Diplomanız noterden vereceğiniz vekalet ile başkası tarafından teslim alınabilir. Vekaletname içeriğinde Üniversite adı ve talep edilen belgeler detaylarıyla yer almalıdır.

Diplomamı kaybetmem durumunda tekrar diploma talep edebilir miyim?

  • Teslim alınan diplomanın kaybı halinde Basın İlan Kurumu tarafından kabul edilen bir gazetede kayıp ilanının verilmesi ve durumun dilekçe ile Yazı İşleri Müdürlüğüne beyan edilmesi koşulu ile bir defaya mahsus olmak üzere Üniversite Yönetim Kurulu Kararı ile “ikinci nüsha” ibaresini taşıyan diploma belgesi verilebilmektedir.

Özel öğrencilik nedir?

  • Özel öğrenci, bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrenci olup, farklı bir yükseköğretim ortamı, kültürü, kazanımı edinmek isteyen veya özel durumu, sağlık ve benzeri nedenlerle kayıtları kendi üniversitelerinde kalmak şartıyla farklı bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etme imkânı tanınan öğrenciyi ifade eder.
  • Özel öğrenci başvuruları ilgili Yönetim Kurulu görüşü ile Üniversite Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. Özel öğrencilere diploma ve unvan verilmez. Ancak, aldıkları dersleri gösteren bir belge verilir. Özel öğrenciler, Üniversitenin diğer öğrencilerine uygulanan idari ve akademik kurallara tabidirler.
  • Yurt içinde veya yurt dışında bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olan öğrencinin, özel öğrenci olarak aynı düzeyde başka bir yükseköğretim kurumundan aldığı ders veya uygulamaların AKTS kredileri, ilgili yönetim kurulu kararı ile kayıtlı olduğu diploma programındaki yükümlülüklerinin yerine sayılabilir.

Özel öğrencilik imkanından ne kadar süre yararlanabilirim? Özel öğrencilik için ücret ödemem gerekir mi?

  • Özel öğrencilik imkanından bir program süresince en fazla iki dönem yararlanılır. Bu süre, öğrencinin talebi ve ancak aşağıdaki şartlar çerçevesinde Yükseköğretim Kurulunun kararıyla uzatılabilir:
    a) Öğrencinin, yükseköğretim kurumuna yerleşmesinden sonra eğitimi sebebiyle ikamet edilen ilde tedavisi mümkün olmayan ciddi bir hastalık teşhisi konulduğunun ya da var olan hastalığın ilerlediğinin devlet hastanesi veya devlet üniversitesi hastanesinden alınmış sağlık kurulu raporu ile belgelenmiş olması.
    b) Öğrencinin maruz kaldığı darp, şiddet gibi fiiller sebebiyle öğrenimini kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumunda devam ettirmesinin mümkün olmadığına ilişkin Üniversite Yönetim Kurulunun teklifinin olması.

İstanbul Gedik Üniversitesinde yaz okulu uygulaması var mı?

  • Yaz okulu uygulamamız bulunmaktadır.
  • Yaz öğretimi isteğe bağlı olup, İstanbul Gedik Üniversitesi öğrencileri ve diğer üniversite öğrencilerinin eğitim almasına olanak sağlar.

Katılmış olduğum ders dışı etkinler Öğrenci Bilgi Sisteminde görünmüyor, ne yapmam gerekir?

  • Katılmış olduğunuz ders dışı etkinliği düzenleyen akademik birimin sekreteri ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Sertifika Eğitimi ile ilgili nereden bilgi alınır? Sertifika nereden teslim alınır?

  • Sürekli Eğitim Merkezi ile iletişime geçerek veya ” GEDİKsem “ web sitesi üzerinden bilgi alabilirsiniz.
  • Sertifikalar Sürekli Eğitim Merkezi tarafından teslim edilmektedir.