Tıbbi Görüntüleme Teknikleri

21.yüzyıl içerisinde bütün bilim dalları ve mesleki disiplinlerde çok köklü gelişim ve değişimler yaşanmıştır. Şüphesiz ki diğer alanlarda yaşanan gelişimler sağlık sektörüne de olumlu anlamda yansımıştır. Hekimlik mesleği hastalıklara yönelik tanı, teşhis ve tedavi yöntemlerinin araştırılmasında mutlaka mühendislik teknolojilerinin ürettiği metot ve cihazlardan yararlanmaktadır. Bugün, birçok hastalığın teşhis ve tedavisinde tıbbi görüntüleme cihazları ve teknikerleri hekimlerin en önemli yardımcıları haline gelmiştir.
Sağlık çalışanlarına yönelik görev ve yetki tanımlamalarının yapıldığı yönetmelik uyarınca; Tıbbi Görüntüleme Teknikerleri,
a) Hasta ve çalışana yönelik radyasyon güvenlik önlemlerine dikkat eder.
b) Tıbbi görüntüleme cihazını ve ortamı radyografik incelemeye hazır hale getirir.

c)Cihazların kalibrasyonunu kontrol eder, bakım ve tamirinin zamanında yapılması için ilgililere bilgi verir.

ç) Radyografik inceleme öncesinde hastayı hazırlar ve hastayı bilgilendirir.
d) Doğrudan ya da kontrastlı radyografi, bilgisayarlı tomografi, kemik mineral dansitometri vb. çekimleri ile manyetik rezonans ve anjiyografi görüntülemesi yapar.
e) Film banyo/baskı işlemleri ve görüntülerin elektronik kayıt işlemlerini yapar.
f) Radyoaktif atıkların muhafazasını ve imha edilmesinde görev alır.

Misyon ve Vizyon

İstanbul Gedik Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programının misyon ve vizyonu; Uluslararası Tıbbi etik ilkelere uygun olarak, sağlık kuruluşlarındaki hekim ve yetkililerin kendilerinden talep edeceği, teşhis ve tedaviye yardımcı görüntü ve bilgilerin eksiksiz, zamanında ve anlaşılır şekilde elde ederek, toplum sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde aktif rol alabilecek ve sadece Türkiye’de değil Dünya’nın herhangi bir yerinde ihtiyaç duyulması halinde insanlığa hizmet edebilecek yabancı dil, teknik bilgi ve donanıma sahip, dürüst teknikerler yetiştirmektir.

Amaç

Programın amacı, hastanelerde, görüntüleme merkezlerinde, Ortak Sağlık ve Güvenlik birimlerinde çalışacak tıbbi görüntüleme teknikerlerini yetiştirmektir.

Hedef

İstanbul Gedik Üniversitesi Meslek yüksekokulu Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programının hedefi; Uluslararası Tıbbi etik ilkelere uygun olarak, sağlık kuruluşlarındaki hekim ve yetkililerin kendilerinden talep edeceği, teşhis ve tedaviye yardımcı görüntü ve bilgilerin eksiksiz, zamanında ve anlaşılır şekilde elde ederek, toplum sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde aktif rol alabilecek ve sadece Türkiye’de değil Dünya’nın herhangi bir yerinde ihtiyaç duyulması halinde insanlığa hizmet edebilecek yabancı dil, teknik bilgi ve donanıma sahip, dürüst teknikerler yetiştiren kurumlar arasında öncü konumda olmaktır.

Kimler Bu Programa Başvurabilir?

Sağlık hizmetleri alanında çalışmak isteyen ve yüksek teknolojili cihazlara ilgi duyan üniversite adayları bu programı tercih edebilirler.

Mezuniyet Sonrası

Mezun olan öğrenciler “Tıbbi Görüntüleme Teknikeri” unvanı kazanarak iş hayatına atılabilirler.

Dikey Geçiş Yapılabilecek Bölümler

Program mezunları Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans programına dikey geçiş yapabilirler.

Kulüpler: (Öğrenciler kendilerine uygun kulüp kurabilir veya görev alabilir.)

Çap imkanları

Öğrencilerimiz “Anestezi” ve “İlk ve Acil Yardım” önlisans programlarıyla çift anadal yapabilmektedirler.