23 Eyl 2017

Türksat’ın 2.sini gerçekleştirdiği Model Uydu Yarışmasına Gözlemci Olarak Katıldık.

7-8 Eylül 2017 tarihlerinde, Ankara’da Türksat’ın 2.sini gerçekleştirdiği Model Uydu Yarışmasına, Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi bünyesinde oluşturduğumuz,  Mekatronik ve Makine Mühendisliği  3 ve 4. sınıf öğrencilerinden Fatih Çakır, Devkan İçli, Furkan Çetinkaya, Umut Macit, Kadir Yavuz’un dahil olduğu Model Uydu Projesi ekibi, Mentörleri Savunma Teknolojileri Doktora öğrencisi Kerem Urcan ve Proje danışman hocaları Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Feriha Erfan Kuyumcu ve Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr Tuba KARAHAN ile gözlemci olarak davet edildiler.

Yarışma Türksat Gölbaşı tesislerinde gerçekleşti. Yarışmaya farklı üniversitelerden 11 takım katıldı.

Yarışmanın ilk günü uyduların dayanım, haberleşme, ayrılma mekanizması ve ağırlık kontrolleri gibi temel uydu gereksinimlerinin testleri gerçekleşti. Bu testler neticesinde takımlar yarışmanın ilk ayağı olan kontrol etabını tamamlayarak çeşitli değerlendirmelere tabi tutuldular. İkinci gün uyduların fırlatması gerçekleştirildi. Uydular bir drone yardımı ile önceden belirlenen irtifaya çıkarılıp, verilen görevlerin yapılması için atmosfere bırakıldı.

2 gün süresince gerçekleşen testler ve yarışmalar ekibimiz tarafından incelenerek, değerlendirilmiş oldu.

Yarışma tamamlandıktan sonra Türksat yerleşkesinde bulunan ve uyduların maketlerinin sergilendiği Uydu Gözlem Merkezi ve müzeyi ziyaret edilerek uydular hakkında detaylı bilgi alındı.

Türksat Model Uydu Yarışmasına gözlemci olarak katılımımız sonrasında,  ODTÜ Metalürji Malzeme Mühendisliği Bölümü ziyaret edildi.  Yrd. Doç. Dr. Simge Çınar eşliğinde gerçekleşen ziyarette bölümün laboratuvar ortamı ve teknik malzemeleri konusunda bilgi alındı.

Ankara ziyaretimizde son olarak da Anıtkabir’e uğrayarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk ziyaret edildi.