3 Oca 2022

Uluslararası Hayvan Hakları Kongresi Uygulama Gezisi | Öğrenci İzlenimi

21 Aralık günü, Doç. Dr. Gülsün Aygörmez hocamız eşliğinde İstanbul Gedik Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Bielefeld Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Pendik Belediyesi ve Pendik Kent Konseyi’nin iş birliği ile gerçekleştirilen Uluslararası Hayvan Hakları Kongresi kapsamında düzenlenen uygulama gezisine katıldık. Okulumuzdan hareket eden araç bizleri ilk durağımız olan Neşeli Patiler Köpek Eğitim Parkuru’na ulaştırdığında Pendik Belediyesi ekibi tarafından güler yüzlerle karşılandık. Eğitimde olan labrador cinsi, siyah, minik köpek Zeyno ve birlikte oynamayı pek çok sevdiği yine eğitimde olan diğer köpeği de çok sevdik. Onların nereden alındıklarını, beslenme programlarını ve eğitimde ne kadar kalacakları konusunda bilgi edindik. İkisi de cins olan bu köpeklerden Zeyno’nun sokaktan kurtarılıp eğitime alındığını öğrendik. Bu parkurda gördüklerimizden sonra cins ayrımı yapılmadan tüm sahipsiz hayvanların bu şekilde programlarda yer almasının çok önemli olduğunu anladık.

 

Gezinin ikinci kısmında, parkurun yanında bulunan, hayvanlar için açılan kliniği ziyaret ettik. Klinikte veteriner hekim tarafından sahipsiz hayvanlara her türlü medikal yardımın ücretsiz olarak sağlandığını öğrendik. Kliniğe davet edilmemiz üzerine veteriner hekimin sahipsiz küçük bir kediye rahatsızlığının teşhisini koyması ardından yaptığı tedaviyi izleme fırsatı yakaladık. Sonraki durağımız ise Pendik ilçesi “Köyler Bölgesi Sokak Hayvanları Besleme Programı” oldu. Burada hayvan severler tarafından yol boyu yapılan kulübeleri ve bir zamanlar evi olan fakat sonradan o bölgeye bırakılmış birçok sahipsiz köpek gördük. Dünya bu kadar insana ev sahipliği yaparken insanların bu kadar köpeği sahipsiz bırakması dünyanın dili olup konuşamayanlara ne kadar adaletsiz ve zor davrandığını gözlerimiz önüne serdi. Burada Pendik Belediyesi tarafından yapılan hayvan aşevi ve mama deposunu da gördük. Gezimizin devamında yol boyunca da bu sahipsiz hayvanları ve kulübelerini görmeye devam ettik. Program kapsamındaki gönüllülerinin hazırlamakta oldukları yiyeceklerin ve mamaların çevredeki köpeklere dağıtılacağını öğrendik. Burada kendilerinin ikram ettikleri çaydan mı yoksa hayvanlara uzattıkları şefkat elinden midir bilemiyoruz ama, içimizi ısıttılar. Fakat kısıtlı imkanlardan dolayı yiyecek ve mamanın belirli aralıklarla verilebildiğini öğrenmemiz bu konuda daha çok fazla yol kat etmemiz gerektiğini bize hatırlattı.

 

Son durağımız Pendik Belediyesi Gençlik Kampı’ydı. Burada tesisin tamamen ücretsiz olarak kullanıma açık olduğunu bize aktardılar. Kampın öğrencilere hizmet verdiğini, 24 bungalov bulunduğunu ve misafirlerin doğayla bir bütün olmalarına olanak sağlamak için bunların hiçbirinde yapay ışık olmadığını, büyük yemek yeme ve dinlenme alanına ek olarak sportif aktiviteleri gerçekleştirmek üzere birçok saha ve ekipmanları olduğunu da öğrendik. Öğrenmekle kalmayıp ok atma alanında hünerlerimizi sergiledik, o hissi bizzat deneyimledik. Program bitiminde aklımız ve kalbimiz yine sahipsiz patilerde kaldı, onların sahipsiz hissedilmedikleri ümidiyle geri döndük. Bizlere bu güzel tecrübeyi edinmemizi sağlayan Pendik Belediyesi’ne, okulumuz Gedik Üniversitesi ve Bielefeld Üniversitesi’ne tüm öğrenciler adına teşekkür ediyorum.