20 May 2022

Çocuk Gelişimi Bölümü Kariyer Günleri kapsamında DOSTEXT Projesi Üyesi Göncü Musa ZEYTUN’u ağırladı

Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü tarafından düzenlenen Kariyer günlerinin konuğu DOSTEXT Projesi Üyesi Göncü Musa ZEYTUN’ du.

“DOSTEXT Projesi tüm işitme engellilere ‘kulak vermeye’, onların sesi olmaya çalışan projede günümüz teknolojisini en etkili şekilde kullanıp işitme engelli bireyler için hayatı kolaylaştırıcı, parlak bir çözüm ortaya koyuyor. DOSTEXT gerçek hayattaki işaret dili çalışmalarını dijitale aktararak işitme engelli bireyler için her an her yerde kolaylıkla anlaşabilme ve anlaşılabilme ihtiyaçlarına benzersiz bir çözüm sunuyor. Animasyon karakterler alınan veriyi işaret dilinde canlandırıyor ve tam tersi şekilde hareketleri de metin veya sese çevirebiliyor. Bilinenin aksine işitme engelli bireyler ile iletişime geçmek için yazılı iletişim pek sağlıklı bir yöntem değil. İşitme engelli bireyler işaret dilinin dilbilgisi ve yapısı Türkçe’den farklı olduğundan çoğu zaman okumakta ve anlamakta zorluk çekiyorlar. Bu nedenle işitme engellilere özel olan işaret dilinin tıpkı online çeviri uygulamaları gibi Türkçeye  çeviren ve tam tersini de yapabilen bir uygulama gibi de düşünülebilir. Bu uygulama ile işitme engellilerle sınırsız bir iletişim sağlanabiliyor. ”

Proje detayları için tıklayınız

Sayın Göncü Musa Zeytun’a işitme engelli bireyler için başlattığı özgün projesi için ve aynı zamanda öğrencilerimizi girişimcilik konusunda bilgilendirdiği için teşekkür ediyoruz.