9 Ara 2019

Üniversitemizde Raket Sporları Zirvesi

Üniversitemizin Spor Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi faaliyet programında yer alan “2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlarına doğru Raket Sporları Zirvesi” isimli etkinlik 5 Aralık 2019 günü B-Blok Konferans Salonunda gerçekleşti. Tenis, Badminton, Masa Tenisi ve Squash’ın Türkiye’deki en üst düzey temsilcilerinin katılmasının planlandığı bu buluşmada, Türkiye Badminton Federasyonu Başkanı Murat Özmekik, Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş, Gelişmekte olan Spor Branşları Federasyonu Squash Asbaşkanı Güven Karakuş bir araya geldiler. Bu buluşmadaki konuşmaları Doç. Dr. Cem Çetin yönetti.

Açılış konuşmasını Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kâmil Özer yaptı. Alfabetik olarak sıralama yapılarak ilk konuşma için Badminton Federasyonu Başkanı Murat Özmekik’e söz verildi. Özmekik, şu anda gerek oyuncu gerekse antrenör sayısı olarak Türkiye’de en üst sıralarda yer aldıklarını, 2102 yılında Londra’da ilk kez olimpiyat oyunlarına sporcusunun katıldığını, malzeme için doğrudan temin yolu ile ucuz raket ve top ürettiklerini anlattı. Çok farklı yerlerde Badminton sporunun yapıldığını ve herkesin bu sporu kolaylıkla yapabileceğini bildirdi.

Squash Asbaşkanı olan Güven Karakuş, uluslararası federasyon ile yakın ilişkiler kurulduğunu 2024 veya 2028 için bu branşın olimpik hale gelmesi için son derece ciddi çalışmaların yapıldığını, Türkiye’de Bursa ve Bodrum’da squash kortlarının yapıldığını ve bu sporu yapanların giderek artığını söyledi. Squash için Dünyanın çeşitli ünlü yerlerinde (Paris’te Eyfel Kulesi, Kahire’de Piramitler) kortlar yapılarak tanıtım için büyük bir gayret gösterildiğini aktardı.

Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş; Tenisin bir zengin sporu olmadığını, herkesin bu sporu yapabileceğini, tenis kortlarının sayısı ve kalitesinin artmasının önemli olduğunu, Türkiye’de düzenlenen çeşitli turnuvalarla tenisin sevildiğini ve 2016 yılındaki Rio’daki Olimpiyat Oyunlarında bir Türk tenisçinin yer aldığını belirtti. Durmuş, kendisine yöneltilen bir soru üzerine, sporda madalya alabilmenin son derece önemli bir manevi konu olduğunu, paradan ve diğer şeylerin önünde olması gerektiğini belirtti.

Bu zirvede Decathlon firması bazı ürünlerini konferans salonu önündeki fuayede sergiledi. Federasyon Başkanları bu şirketin ürünlerinin olmasının raket ve top fiyatlarının artmasını engellediğini ve faydalı işler yaptığını söylediler.

Kapanışta, Spor Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yavuz Taşkıran kısa bir konuşma yaptı. Bu zirveyi çok sayıdaki öğrencinin izlemesinden duyduğu memnuniyeti ve konuşmacı olan Federasyon Başkanlarına teşekkür etti. Plaket töreni sonrasında İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selma Çetiner federasyon başkanlarını kabul etti. Kısa bir değerlendirme sonrasında bu faaliyet tamamlanmış oldu.