8 Mar 2017

Sanatta Erkeklik Halleri Başlıklı Panel Düzenlendi

İstanbul Gedik Üniversitesi, Kadın ve Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Girişimciliği Uygulama ve Araştırma Merkezlerinin işbirliğiyle 7 Mart 2017 tarihinde Kozyatağı Kültür Merkezinde “Sanatta Erkeklik Halleri” başlıklı bir panel düzenledi.

Eleştirel bir erkeklik perspektifiyle sanat, edebiyat ve akademi dünyasını buluşturmayı amaçlamış olan panelin moderatörlüğünü İstanbul Gedik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yazar Prof. Mehmet Zaman Saçlıoğlu üstlendi.

Yazar ve senarist Gaye Boralıoğlu, sanatçı Zeyno Pekünlü ve Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Bozoklu’nun konuşmacı olarak katıldığı panelde öncelikle Mehmet Bozok erkeklikler temasını irdeleyerek konuya dair kuramsal bir çerçeve çizdi. Daha sonra sanatçı Zeyno Pekünlü Yeşilçam melodramları ve YouTube’dan topladığı “How to..?” kliplerinin kolaj çalışmasıyla oluşturduğu çalışmalarını paylaştı. Çalışmalarda Yeşilçam melodramlarından kadınlar ekran dışında bırakılarak erkeklerin yan yana geliş biçimleri irdeleniyor ve videolar gözümüzün önünde olan ama görünürleşmeyen erkeklik hallerini bize anlatıyor. Gaye Boralıoğlu ise geçmişten bugüne kadın edebiyatçıların durumunu ve Türkiye edebiyatının öne çıkan isimleri ve romanları üzerinden edebiyatta erkeklik temsillerine dair analizini aktardı. Soru ve cevap bölümüyle sonlandırılan panel öğrenciler ve öğretim elemanlarından yoğun ilgi gördü.