21 Mar 2016

Çanakkale Zaferi’nin 101. Yılı Etkinlikleri

Çanakkale Zaferi’nin 101. Yılı, 18 Mart 2016 Cuma günü, Gedik Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu’nda saat 15:00 de başlayan bir etkinlikle kutlandı. Üniversite’nin Kartal Kampüsü’nden gelen, özellikle Mühendislik Fakültesi Mekatronik Bölümü Birinci sınıf öğrencilerinin ve Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin doldurduğu salonda Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Berrak Kurtuluş, Rektör Danışmanı Sayın Hüsmen Akdeniz, Meslek Yüksek Okulu Müdürü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Şişman, Mekatronik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Saray, Yrd. Doç. Dr. Tuba Karahan ve diğer öğretim üyelerinin yanı sıra konuklar da hazır bulundular.  İstanbul dışından davetli gelen konuk öğretim üyesi konuşmacılarımız, Prof. Dr. Engin BEKSAÇ ve Yrd. Doç. Dr. Özkan ERTUĞRUL, Çanakkale Zaferi’nin ne kadar büyük zorluklarla ve fedakârlıklarla kazanıldığını, düşman gemilerinin Çanakkale Boğazı’na giremediklerini ve İstanbul’a ilerleyemediklerini; getirdikleri askerleri Gelibolu’dan Türk toprakları içine doğru ulaştıramadıklarını anlattılar. Çünkü düşmanların karşısında yürekli Türk askerlerinin îman gücü, zekâsı ve naçiz fakat dirençli gövdeleri vardı.  Başlarında ise, üstün yetenekleriyle onlara kumanda eden Mustafa Kemâl vardı.

Çanakkale Zaferi’ni anma etkinliğinde sahnede ekrana yansıtılmış olan al bayrağımız dalgalanırken, bizler Trakya Bölgesinin coğrafya olarak tarihte savunma açısından ne kadar sorunlu bir bölge olduğu konusunda da bilimsel olarak aydınlatıldık.  Mitolojik öykülerden başlayarak, çok eski tarihlerdeki kavimlerin Trakya’da yaşadıkları çatışmalar, kayıplar, acılar, yıkımlar, yeniden umutlanmalar ve yeniden yapılanmalar belgeleriyle sunuldu.  Çanakkale’ye ve bütün Trakya Bölgesi’ne, coğrafya gerçeğinin Sosyal Bilimler ve Tarih çalışmalarına eklediği derin ve artı perspektifin yansıtılmış olması etkinliğe yeni bir bakış açısı kattı.

Etkinlik öğrencilerimizin söylediği türkülerle son buldu.