1 Haz 2023

AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI VE TÜRK SANAYİSİNE ETKİLERİ” ZİRVESİ İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İstanbul GEDİK Üniversitesi’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın Türkiye ekonomisi üzerindeki çevresel, sosyal ve ekonomik etkilerini sanayi sektörü özelinde tartışmak amacıyla UNESCO ortaklığıyla düzenlediği “Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Türk Sanayisine Etkileri Zirvesi” 31 Mayıs 2023 tarihinde Kartal Kampüsü’nde gerçekleşti.

Zirve, İstanbul Gedik Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Hülya GEDİK, İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet KESİK, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Hedefleri İhtisas Komitesi Başkanı Prof. Dr. Bertil EMRAH ODER’in açılış konuşmalarıyla başladı.

Açılış konuşmalarının ardından ilk oturum İstanbul Medipol Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Yavuz TİFTİKÇİGİL’in, “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Çerçevesinde Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Türkiye’nin Durumu” isimli sunumuyla başladı.

İkinci oturumda Yeşil Büyüme Platformu Direktörü İlyas GÜLENÇ, “Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın Politika Araçları ve Dış Ticarete Etkileri” sunumunu gerçekleştirdi.

Bir sonraki oturum Ticaret Bakanlığı Ticaret Uzmanı Demet Işıl KARAKURT tarafından gerçekleştirildi. Oturumda Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum açısından devlet tarafından gerçekletirilen çalışmalar tartışıldı.

Öğleden sonraki oturumlarda Avrupa’nın yeni sanayileşme stratejisi ve Avrupa Yeşil Mutabakat’nın reel sektör üzerine etkileri tartşıldı.

Avrupa’nın Yeni Sanayileşme Stratejisini dijitalleşme, yeşil dönüşüm ve rekabetçilik bağlamında ele alan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. İzzet ARI, sunumunda Avrupa Yeşil Mutabakat Sanayi Planı’na değindi.

Zirvede gerçekleştirilen son oturumda ise SEMTRIO Kurucu Ortağı Bekir ÇETİN “Yeşil Mutabakatın Reel Sektör Üzerine Etkileri” başlıklı sunumuyla Avrupa Yeşil Mutabakat’nın risk mi yoksa fırsat mı olduğunu değerlendirdi.

Konusunda uzman kişilerin sunumlarıyla Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın farklı boyutlarının ele alındığı zirve, “Avrupa Yeşil Mutabakatı Sürecinde Türk Sanayisinde Güncel Uygulamalar” paneliyle son buldu.

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Hedefleri İhtisas Komitesi Başkan Vekili Doç. Dr. Barış ALPASLAN’ın başkanlığında yönetilen panele İstanbul Medipol Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu YAVUZ TİFTİKÇİGİL ve İstanbul GEDİK Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Haslet EKŞİ KOÇAK ve Dr. Öğr. Üyesi Uğur GÜROL katıldı. Panelde sanayi sektörünün Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum süreci ve alınması gereken önlemler tartışıldı.