3 Ara 2018

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER FARKINDALIK GÜNÜ  ETKİNLİKLERİ

03 – 07 Aralık 2018

BASIN BÜLTENİ

Farklıyız ama eşitiz birlikte daha güçlüyüz

“Engellilerden ben korkuyordum, sonra alıştım, artık hiç korkmuyorum, onlarla oynuyorum”

Ortaokul Öğrencisi

Özel gereksinimli öğrencilerin okullarda karşılaştıkları en önemli zorluklardan biri akranlardan gelen ön yargılar ve ayrımcı yaklaşımlardır.  Önyargı ve olumsuz tutumlar çok erken yaşlarda ortaya çıkabilmekte ve engelli bireylerin etiketlenmesine yol açabilmektedir.  Okul çağı çocukları genellikle zarar görecekleri endişesi ile engelli akranlarından korkmakta, bu korku nedeniyle onlardan uzak durmakta ve birlikte oyun oynamaktan kaçınmaktadırlar. Engelli çocuklar açısından bakıldığında bu yaklaşımlar sosyal etkileşimlerini sınırlamakta, kaygı ve yalnızlık duygularını artırmakta benlik saygısında azalmaya yol açmaktadır.

Beden eğitimi ve spor etkinlikleri yolu ile engelli farkındalık deneyimleri, çocukların engelli bireylere yönelik önyargılarını azaltmada ve tutumlarını olumlu yönde değiştirmede kullanılan etkili yollardan biridir. Üniversitemiz tarafından Pendik Belediyesi ve Pendik Kaymakamlığı işbirliği ile yürütülen “Bütünleşik Fiziksel Aktivite Merkezi”    (BUFAM)  projesi kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler tutum değişiminde beden eğitimi ve spor etkinliklerinin gücünü ortaya koymaktadır. Haftada bir gün beden eğitimi derslerini özel gereksinimli akranları ile yapmak için BUFAM’a gelen öğrencilerin geribildirimleri bu konuda zengin bilgi kaynağı oluşturmaktadır;

“Onlardan korkuyordum bana bir şeyler yaparlar diye. Onlar çok dost canlısı çıktı. Onlarla oyun oynayabilirim”.

Başlangıçta yukarda yer alan önyargılara sahip olan öğrenciler, BUFAM aktivitelerinden sonra özel gereksinimli arkadaşlarını “eğlenceli, başarılı, azimli, arkadaş canlısı, uyumlu, nazik,  saygılı, düşünceli, mücadeleci” olarak tanımlayarak tutumlarında olumlu değişimler göstermişlerdir. BUFAM deneyimleri özel gereksinimli arkadaşlarına yönelik olumlu tutumun yanı sıra akranların kişilik gelişimi açısından önemli olan saygı, anlayış, azim, farkındalık, duyarlık, empati, vicdan gibi olumlu kazanımlar elde etmelerini ve engellik ile ilgili olarak bilinçlenmelerini sağlamıştır.

“Onların pes etmediklerini gördük burada, yapamayacakları hiçbir şey olmadığını, her şeyi yapabildiklerini gördük”.

BUFAM deneyimlerinin olumlu sonuçları, 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık günü kapsamında okullarda engelli ve engelsiz öğrencileri fiziksel aktivite çatısı altında bir araya getirecek etkinliklerin düzenlenmesinde yol gösterici olmuştur. Bu bağlamda Pendik Belediyesi, Pendik Kaymakamlığı işbirliği ile her gün bir tane olmak üzere bir hafta boyunca 5 ortaokulda eğlenceli fiziksel aktiviteler düzenlenecektir.  Bu etkinliklerin önyargıları ortadan kaldırarak özel gereksinimli öğrenciler için kabul edici ve destekleyici bir okul ikliminin oluşmasına katkı sağlaması beklenmektedir.  Okullarda bu uygulamaların devamlılığının sağlanması ve diğer okullara yayılması en büyük dileğimizdir.

Program  :

• Sherbone Gelişimsel Hareket Eğitimi Etkinliği ile özel gereksinimli öğrencilerimiz ve akranlarının tanışmaları ve olumlu ilişkiler kurmaları
  • Tam Katılımlı Fiziksel Aktivite Etkinliği ile özel gereksinimli öğrencilerimiz ve akranlarının eşli olarak salon içerisine kurulan parkurları çift halinde tamamlamaları
  • El Ele Tutuşalım Halkaya Karışalım grup dansı ile vedalaşma
  • Katılımcı akranlara ve İstanbul Gedik Üniversitesi gönüllü öğrencilerini katılım ve teşekkür belgeleri
  • 3 Aralık Ağacımız ile el baskısı yaparak okullarda zihinlerinde etkinliğimiz ve görsel olarak ağacımızla kalıcı bir hatıra bırakacağız.

Etkinliğimizi Gerçekleştireceğimiz Okullar;

TARİH SAAT OKUL