11 Mar 2019

“İstanbul Yapay Resif Projesi”nin İlk Etabı Tamamlandı

Prens Adaları çevresinde yaşanan habitat kaybı ve süregelen yasadışı avcılık faaliyetlerinin etkisini bir nebze olsun azaltabilmek için planlanan “İstanbul Yapay Resif Projesi”nin ilk etabı Kınalı Ada açıklarında başladı. TC İstanbul Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yürüttüğü proje çerçevesinde 06-07 Mart 2019 tarihlerinde 60 adet betondan imal edilmiş yapay resif bloğu 25 metre derinliğe indirildi. Çamur zeminli bir ova özelliğine sahip bu bölgede 30’ar bloktan oluşturulmuş,  2 küme ile başlayan çalışmanın genişletilerek, 2500 bloktan oluşan bir komplekse dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Hem balıkçılık hem de su altı ekosistemi açısından önemli olan ve bir yıllık bir süreçte tamamlanması öngörülen projenin bilimsel danışmanlığını İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi tarafından yapılırken, yapay resif bloğu Üniversitemiz Gedik Meslek Yüksekokulu Su Altı Teknolojisi Programı ile DSS (Deep Smart Solution) Firması tarafından su altına yerleştirilmiştir.