8 Oca 2021

Neurofeedback (BrainTrain-Captain’s Log MindPower Builder) yöntemini kullanarak hafıza ve odaklanma geliştirme projesi

Yakın geçmişe kadar beyin üzerine yürütülen çalışmalar beyini bir “kara kutu” olarak adlandırmaktadır.  Çoğunlukla beyin fonksiyonlarının doğuştan kodlandığı ve beynin yapısında gelişim ve değişimin çok zor olduğu hatta olmadığı düşünülmekteydi. Fakat günümüzde beynin sürekli yeni nöron bağlantıları kurarak gelişim ve değişim içerisinde olduğunu “nöroplastisite” kavramı içerisinde anlatılmaktadır.. Günümüzde Nöro bilimsel teknolojilerin gelişmesi ile neurofeedback yöntemlerini uygulayan cihazlar ile bilişsel kapasiteyi geliştiren yazılımları birlikte kullanarak farklı gelişim programları uygulanmaktadır Sizleri davet ettiğimiz projenin amacı neurofeedback yöntemini kullanılarak hafıza ve odaklanma geliştirilebilir mi ? sorusunun cevabının araştırılmasıdır. Bu bağlamda, hafıza ve odaklamamayı geliştirmek üzere tasarlanan BrainTrain-Captain’s Log MindPower Builder yazılımı kullanılacaktır. Bu proje kapsamında yer alan katılımcıların hafıza ve odaklanma seviyeleri araştırmanın başında ölçülüp,  12 haftada haftada 3 gün, 30 dakikalık seanslar şeklinde yapılacak olan çalışmalar sonrasında katılımcıların hafıza ve odaklanama seviyeleri tekrar ölçülmesi planlanmaktadır. Araştırma kapsamında bilgisayar destekli bilişsel eğitim programı (computerized cognitive training) olarak kullanılan BrainTrain Captain’s Log MindPower Builder yazılımının katılımcılar üzerindeki etkisi araştırılacaktır. Katılımınız ile araştırmamıza katkıda bulunmanızı rica ederiz.

İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi

Psikoloji Bölümü