9 Mar 2020

Etüt Programı

FEHMİ GERÇEKER Kimdir?

Fehmi Gerçeker, uluslararası ödüller kazanmış, çeşitli belgesel filmler, TV programları ve sahne yapımlarına imza atmıştır.

İstanbul’da toplam sayısı sekseni aşan reklam filmi yönetmenliği yaptıktan sonra gittiği New York’ta; CUNY de TV – Film yapım ve yönetmenliği konusunda yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Kendi kurduğu yapım firmasıyla New York’ta yapımcı ve yönetmen olarak çeşitli kültürel filmler ve TV programları gerçekleştirmiştir.

Yapımcı ve yönetmeni olduğu “Behind The Camera” TV diizisi ile ‘ABD de Ayın TV Yapımcısı’ seçilmiştir.  Bu programlar 12 tane ve her biri 60 dakikadır. Sinema tarihinin ünlü kişileri üzerine kendilerinin katılımı ile gerçekleşen bu programlar:  Agnes Varda, Louise Malle,  George  Roy  Hill, Sam Shaw, John Sayles..vs. gibi  kişiler üzerinedir.  Gerçeker, ABD de yayınlanan IETV- Industrial and Education TV dergisine kapak olmuş ve bu dergide, Behind The Camera  çalışmaları  hakkında sekiz sayfalık yazı yayınlanmıştır.

Filmleri çeşitli ülke TV lerinde oynadığı gibi, Amerika da ki education market-eğitim programları pazarında da dağıtılmaktadır. (üniversiteler, kütüphaneler, öğretim kurumları…vb  gibi.). Filmlerinden; 1513 Piri Reis Haritası, Jazz and Great Depression , Geosophy ve Paris UNESCO’ nun sponsoru olduğu Mevlana ve Hoşgörü filmi çeşitli ödüller kazanmıştır.

Piri Reis Haritası belgesel film çalışması ile T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı ABD ve Güney Amerika’da Türkiye’nin Tanıtımına Katkı özel plaketini, New York’ da  Birleşmiş Milletler Binası’nda ayrıca, bu filmle ABD Eğitim Bakanlığı tarafından verilen Tarihe Katkı Özel Ödülü nü Columbia Üniversitesinde düzenlenen törenlerle  almıştır. Film, Amerika’da orta ve yüksek öğretim okullarında derslerde gösterilmektedir.

Türkiye’nin: ilk eğitim-oyun  CD-Rom’unu Tübitak ile, ilk eğitim DVD programını ise İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte ortak yapımcı olarak gerçekleştirmiştir. Türkiye nin bir diğer ilki olan 40 dakika süreli eğitici 3D animasyon filmi olan Çevrebey’in yapımcısıdır.

Gerçeker, 1998 yılından beri  New York’un çeşitli sahnelerinde tiyatro oyunları yönetmektedir. Bu oyunlardan bazıları: Buchner; Woyzeck, Shepard; Fool For Love, Mamet; Water Engine, Hikmet; The Devil and The Priest, Sayers; Saint Joan ve The Key, Gerçeker; Healing of the Heart  ve The Dream.dir.

Ortak yapımcısı olduğu Just One World- Tek Bir Dünya müzikal oyunu  Berlin, New York, Toronto da oynamıştır. Yapımcı ve yönetmeni olduğu Rumi Special – Mevlana  ve Hoşgörü sahne gösterimi ise; bu güne kadar Paris, New York, Berlin ve İstanbul’da sahnelenmiştir.

Sanat yönetmeni olarak aralarında; New York -UN- Birleşmiş Milletler, Paris UNESCO, Berlin Philarmonie Concert Hall, American National History Museum, İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu gibi dünyanın en prestijli yerlerinde özel sahne programları gerçekleştirmiştir

ABD (New York), Brezilya (Bahia) ve Türkiye (İstanbul) da gerçekleştirdiği New York Film Yapım Atölyesi ve Kamera Önü Oyunculuk Atölyelerine devam etmektedir. 2010 -2015 yılları süresince Haliç Üniversitesi Konservatuar’ da Kamera Önü Oyunculuk dersleri, ayrıca İstanbul Bilgi, Kadir Has, Yeditepe ve İstanbul Aydın Üniversitelerinde film yapımı ve kamera önü oyunculuk ile ilgili eğitimler vermiştir.

2016 yılında, Film Yapım Sırları 2018 yılında Kamera Önü Oyunculuk adlı kitapları yayınlanmıştır.

2019 yılı içinde son çalışması olan; yedi ülkede çekimlerini tamamladığı Journey to Self filminin dünya televizyonlarına dağıtımı yapılacaktır.

2019 Kasımında ise Yalova’da ki “Yürüyen Köşk- Dünyanın İlk Çevreci Devlet Başkanı: Atatürk ” belgesel filminin çekimlerine başlamıştır.

Bugüne kadar film yapımı ve sahne çalışmaları gerçekleştirdiği ülkeler; Türkiye, ABD, Kanada, Brezilya, İspanya, Portekiz, Hollanda, Almanya, İsviçre, İtalya, Fransa, İngiltere, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Senegal, Mısır ve Küba’dır.