Kaynak Teknolojisi

Meslek Yüksekokulumuzun lokomotifi niteliğindeki programımızda, yükseköğretime adım attığımız ilk günden beri kaynak teknolojileri kapsamında hem teorik bilgilere hem de uygulama yeteneğine sahip ilgili endüstriyel sektörlerin ihtiyacı olan nitelikli kaynak teknikeri yetiştirmekteyiz. Öğrencilerimizi, Gedik Holding’in 50 yıllı aşkın tecrübesini de arkamıza alarak kaynak teknolojisi alanında her türlü bilgi ve beceriye sahip, temel metalurji ve malzeme konularına da hakim, mesleğini sadece uygulama olarak değil, bilgi açısından da tam olarak kavramış şekilde yetiştirmekteyiz. Bugün mezunlarımızın bir kısmı sanayide çalışırken, bir kısmı da dikey geçiş yolu ile Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümlerinde okumaktadırlar.

Programımızdan mezun olan öğrencilerimiz istedikleri taktirde GEV’nın merkezi Paris’te bulunan IIW (Uluslararası Kaynak Enstitüsü) Türkiye sorumlu üyesi olarak düzenlemekte olduğu ve tüm dünyada geçerliliği olan “Uluslararası Kaynak Teknikerliği” veya “Uluslararası Kaynak İnspektörlüğü” eğitimlerine de indirimli olarak katılabilmekte, bu sayede uluslararası geçerliliği olan ikinci bir diplomaya da sahip olabilmektedirler. Aynı zamanda dikey geçiş sınavı ile üniversitemizin mühendislik fakültesinde de %75 indirimli okuyabilmektedirler.

Amaç

Ülkemizin bilimsel ve teknolojik gelişmelerine paralel olarak sürekli gelişen kaynak teknolojileri ve ilgili sektörlerin ihtiyaç duyduğu yetkinlikte, kaynak teknolojisi ve kalite kontrol alanında bilgili, bilgi ve deneyimlerini uygulamalara dönüştürebilen, toplumsal ve teknolojik yeniliklere açık, girişimci, üretken, ve insan ilişkilerinde saygılı, nitelikli meslek elemanlarını (Kaynak Kalite Kontrol Teknikerleri )yetiştirmektir.

Hedef

Kaynak Teknolojisi Programı’ndan okuyan öğrencileri, kaynak teknolojisi alanında her türlü bilgi ve beceriye sahip olmalarının yanı sıra, temel metalürji ve malzeme konularına da hakim olarak, mesleğini sadece uygulama olarak değil, bilgi açısından da tam olarak kavramış şekilde yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Programın Amacı

Kaliteli ve ekonomik kaynaklı imalat mesleki bilgiyi gerektirir. Metallerin işlendiği hemen tüm alanlarda yapı elemanlarının kaynaklı birleştirmeleri kullanılır. Kural olarak kaynaklı birleştirmelerin kalitesinden beklentiler yüksektir. Kaynak dikişi genellikle ana malzemenin özelliklerini sağlamalıdır ve bu beklentiler, kaynaklı imalatın ekonomikliğini kötü yönde etkilemeden sağlanmalıdır. Bu ekonomiklik ve gerekli kaynak dikişi kalitesini ancak bir kaynaklı imalatın planlanması, uygulanması ve kontrol edilmesinin, başlangıçtan sonuna kadar bir teknikerin kontrolünde yapılmasıyla mümkündür. Bu gerekçeyle Kaynak Teknolojisi programımız bileşiminde metal bulunan maddeler üzerinde teknik işlemleri yapabilecek bilgiye sahip ve yapılan işlemlerin denetimlerini sağlayabilecek ara elemanları yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Kimler Bu Programa Başvurabilir?

Metal ile ilgili üretim yapıldığı her alanda rahatlıkla iş bulabilecekleri gibi, kamuya veya özel sektöre ait demir, çelik, alüminyum, döküm fabrikalarında, makine, havacılık, otomotiv, inşaat, gemi sanayiinde kaynak kalite tekniker olarak çalışabilirler.

Mezuniyet Sonrası

Mezunlar kamuya veya özel sektöre ait demir, çelik, alüminyum, döküm fabrikalarında, makine, havacılık, otomotiv, inşaat, gemi sanayiinde tekniker olarak çalışabilirler.

Dikey Geçiş Yapılabilecek Bölümler

Nanoteknoloji Mühendisliği
Metalürji ve Malzeme Mühendisliği
Malzeme Bilimi ve Mühendisliği