İstanbul Gedik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Tezli Yüksek Lisans Programı benzer programlardan farklı, üstün nitelikli ve ayrıcalıklı bir programdır. Programın bu özelliği özgün eğitim modelinden, programın benzersizliğinden ve eğitim boyunca ikinci bir dil (Çince Arapça, Farsça ve İbranice) öğrenme fırsatının olmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca programdaki “Digitalizasyon ve Uluslararası İlişkiler ve Uygulamaları” dersinde öğrenilecek Yapay Zekâ dillerinden Pyton ve Power BI ile yapılacak projeler ile program ayrı bir özellik içerir. Programın bu niteliğinin doğal sonucu ise disipline katkı sağlayan, özgün tezlerin üretilmesi olmaktadır.
İstanbul Gedik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Tezli Yüksek Lisans Programı’nda, temel bilimsel hedefler olarak bir yandan küreselleşme olgusunu öncesi ve etkileriyle incelemeyi amaçlarken, diğer yandan da bölgesel durumlarla birlikte Ortadoğu’yu tarihi, halkları, kimlikleri, jeopolitiği, devletleri ve bu devletlerin büyük güçlerle ilişkileri bağlamında derinlemesine incelemeyi gerçekleştiriyoruz. Ayrıca bu Program, Türk Dış Politikası’nın bundan nasıl etkilendiğini ve Türkiye’nin büyük güçlerle olan ilişkisini de bu çerçevede tartışmaya açmaktadır. Eğitim Modelimizin gerektirdiği öğrenci odaklı; seminer, tartışma ve senaryo ağırlıklı tasarımıyla iş dünyası ve kamunun beklentilerini karşılayan bir Yüksek Lisans programıdır. Programın çarpıcı özellikleri;
Bu nitelikli program;
Program, küreselleşen ancak küreselleşirken de önemsizleşeceği iddia edilen uluslaşma olgusunun yeniden öne çıkması çelişkisi üzerinde durmaktadır. Bu çelişik durumun en fazla görüldüğü ve tüm küresel ilişkileri ilgilendiren alan ise bölgesel anlamda Ortadoğu’dur. Büyük Güçlerin aralarındaki ilişkilerin çatıştığı diğer bölgeler ise programın politik coğrafyası olarak ele alınmaktadır.
Ayrıca program, Türk Dış Politikasının bu gelişmelerden nasıl etkilendiğini ve Türkiye’nin büyük güçlerle olan ilişkisini de bu çerçevede tartışmaya açmaktadır. İngilizce dilinde verilecek olan bu programla, hem bu alanda bilgi sahibi olan Türk öğrenciler yetişecek, hem de yabancı öğrencilerin kabulü ile birlikte program daha da ileri bir noktaya taşınacaktır.