22 Oca 2014

Prof. Dr. Orhan Güvenen, Gusi Barış Ödülü’ne Layık Görüldü

Gedik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi ve Bilkent Üniversitesi Dünya Sistemleri, Ekonomileri ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Direktörü, Muhasebe Bilgi Sistemleri Bölüm Başkanı ve Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Güvenen; ekonomi, stratejik araştırma ve diplomasi alanlarında yaptığı çalışmalar kapsamında “Award for Great Achievers of the World-Gusi Peace Prize” Gusi Barış Ödülü’ne layık görüldü.

Barış, insan hakları, bilim ve sanat alanlarında dünyaya ve insanlığa katkı sağlayan kişi veya kurumlara Filipinler merkezli Gusi Barış Ödülü Vakfı tarafından, uluslar arası bir kurulun seçimi sonucunda verilen ve Asya’nın Nobel’i olarak nitelendirilen Gusi Barış Ödülü; çalışmalarında üstün başarılar gösteren, dünyada bugüne kadar 100 kişiye verilen ve en yüksek onurlardan biri olarak kabul ediliyor.

Gusi Barış Ödülü Filipin ve Uluslararası Komitesi, ”Prof. Dr. Orhan Güvenen, bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi, İktisadi ve Stratejik Araştırmalar konularında yaptığı akademik çalışmalar ve çalıştığı ulusal ve uluslar arası kurumlarda toplum refahı için barışçıl çözümler üretmesi ve tüm insanlığa katkılarda bulunması sebebiyle 2013 Gusi Barış Ödülü’nün sahibidir” ifadesinin ardından Türk Bayrağı’nın dalgalandığı resmi bir tören ile Prof. Dr. Orhan Güvenen’e ödülü takdim etti.

Prof. Dr. Orhan Güvenen, aynı zamanda 2014-2015 Gusi Barış Ödülü Uluslararası Komitesi Avrupa Başkanı seçildi.

Prof. Dr. Orhan Güvenen

Prof. Dr. Orhan Güvenen, 1988-1994 yılları arası Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı ve 1994-1997 yılları arasında ise OECD nezdinde Büyükelçi görevini ifa etmiştir. 1997 yılında Başbakan Başmüşaviri ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı olarak görevlendirilmiştir. 1997 yılında YÖK üyeliğine seçilmiştir. Fransızca, İngilizce ve İtalyanca bilmektedir.

2005-2009 yıllarında Birleşmiş Milletler UNESCO İstatistik Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi, Kasım 2007’den itibaren Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, 2002-2005 Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı, Uluslar arası Kuruluşlarda Bakan Statüsünde Görev Alan İlk Türk, 2001-2005 UNESCO Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Temsilcisi olmuştur.

Almış olduğu çok sayıda ödül kapsamında özellikle; TÜRKSAV Türk Dünyasına Hizmet Ödülü 2012, “Türkiye Bilişim Derneği ve Bilişim Sanayicileri ve İşadamları Derneği Ömür Boyu Hizmet Ödülü”, 2004 , “Uluslararası İstatistik Enstitüsü Adolphe Quetelet Ödülü“, Bu ödül verilen ilk Türk, 1996, “Commendatore nell’Ordine al Merito della Republica Italiana” (İtalya Cumhuriyeti Liyakat Ödülü) 1994 ve “Yılın Kamu Yöneticisi” 1989, 1992, 1993, 1994 ödülleri belirtilebilir.