15 May 2015

Mücevher Tasarımı Konferansı

Füsun Barlass, 15 Mayıs 2015 Cuma günü Gedik Üniversitesi Kartal Kampüsü’nde B Blok Konferans salonunda, mücevher tasarım ve işçilik sanatının  ilk başlardan günümüze tarihini görsel olarak çok zengin ve bilgi düzeyi yüksek bir konferansta sundu.   Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi’nin, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Saltuk Özemir’in  daveti üzerine  üniversitemize  gelen Füsun Barlass izleyicilere mücevherin öyküsünü insanlığın ilk başlangıcından, Firavunlar zamanına, Asurlulara, Hititlere, zengin Truva hazinelerine, Hellenistik devire, Romalılara, Bizans ve Selçuklulara, sonra da Osmanlı’ların eşsiz güzellikteki mücevherlerinin özelliklerine kadar geniş bir yelpazede anlattı.  Sonra Batı’ya döndü ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa soylularının mücevherlerini gösterdi ve anlattı.  Günümüzde ise art deco parçalara, ya da Salvador Dali’nin yaratıcı tasarımlarına  kadar uzandık fakat en ilginç bilgi, Cumhuriyetin ilk yıllarında uçağı olmayan Türkiye’nin halktan uçak istemesi ve bu amaçla bağışlanan para karşılığında verilen teşekkür madalyasıydı. Üzerinde uçak olan bu madalyonun en değerlisi pırlantali olanıydı ve rahmetli Vehbi Koç’un şahsına verilen bu madalya bugün Sadberk Hanım müzesinde görülebilir.