21 Mar 2018

Mimarlık Bölümü Öğrencileri ile Karanlıkta Diyalog

20 Mart 2018 tarihinde Mimarlık Bölümü Evrensel Tasarım Dersi öğrencileri, dersin yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Özlem Belir ile birlikte, Turkcell Diyalog Müzesini ziyaret etmişlerdir. Müzenin “Karanlıkta Diyalog” alanında görmeden ama dokunarak, duyarak ve koklayarak mekânları, eşyaları algılamaya, uzun bir yolculuğu tamamlamaya çalışmışlardır. İstanbul’a özgü unsurların yer aldığı müzede tramvaya binebilmek, film izlemek ya da sadece bir parkta oturup kuşların sesini dinlemek basit gibi görünen ancak çok da tahmin edemedikleri sonuçlara neden olan hareketler oldu.

Görme duyusu olmaksızın yapılan deneyim, öğrencilerin bakış açısını değiştirmeye yönelik ve tasarımlarındaki en küçük ihmalin, hatanın, umursamazlığın yol açacağı sonuçları anlamalarına destek olmuştur.