19 May 2016

8. Özürlüler Kongresi ve Görünmez Alanlar Atölyesi

13-15 Mayıs 2016 tarihleri arasında Edirne Balkan Kongre Merkezi’nde yapılan ‘Yaşam Hakkı’ temalı 8. Özürlüler Kongresi’nde “Algılanabilir Mimari ve Engeller” konulu mimari oturumda, Gedik Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Belir’in oturum başkanlığında, İ.T.Ü. öğretim görevlisi Doç. Dr. Göksenin İnalhan, Portekizli mimar Dr. Carlos Mourao ve Yrd. Doç. Dr. Gülay Yedekçi, mimari erişilebilirlik algısını değiştirmek amacıyla tartışma gerçekleştirdi. Rampa, engelli tuvaleti ve zemindeki sarı bantlardan ibaret olmayan erişilebilirlik konusunda, diğer duyularımızın etkisi ile mekân algılama kavramı üzerinde duruldu.

Kongre kapsamında, Dr. Carlos Mourao yürütücülüğünde ve Yrd. Doç. Dr. Özlem Belir koordinatörlüğünde “Görünmez Alanlar Atölyesi” gerçekleştirildi. Gedik Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencilerinin de aralarında bulunduğu 29 katılımcının yer aldığı atölyede, görme yetisini yaklaşık 10 yıl önce kaybeden Portekizli mimar Mourao, mekânın işitsel, dokunsal ve koku yönlerine dikkat çekerek bir seminer verdi ve devamında Sultan II. Bayezid Külliyesi Şifahanesinde uygulama yaptırdı. Mimarlığın bir “form”dan daha fazla olduğu bilinciyle tasarımlar yapan öğrencilerin farkındalıklarının artırılması amaçlandı.