10 Kas 2017

Engelliler için Mimari Tasarım Dersi öğrencileri ile Kartal ilçesinde Çoklu Algı Deneyimi

3 Kasım 2017 tarihinde Mimarlık Bölümü Engelliler için Mimari Tasarım Dersi öğrencileri, dersin yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Özlem Belir ile birlikte, Kartal İlçesi Kordonboyu Mahallesi’nde Ankara ve Rıhtım Caddeleri boyunca işitme, görme ve dokunma duyuları ile çevreyi algılama deneyiminde bulunmuşlardır. Görme ve işitme engellilerin mekân algısı ve yön bulma becerisini, gözlerini bağlayarak veya kulaklarını tıkayarak hissetmeye çalışmışlardır. Mimaride duyuların önemini kavratmak amacını da hedefleyen deneyimin başlangıcında Kartal Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’nde görevli Sayın Özgür Uğur’dan beyaz baston kullanma eğitimi ve işitme engelinin yarattığı sorunları dinlemişlerdir.

Kartal Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü çalışanlarının ve Engelliler Danışma ve Koordinasyon Bölümü Şefi Sayın Özgür UĞUR’un destek verdiği çalışmada, öğrenciler tespitlerde bulunmuş, dönem ödevi olarak hazırlayacakları çalışmaları için veri toplamışlardır.

Çalışmada; gören, görmeyen, duyan, duymayan, genç, yaşlı, çocuk herkes için inşa edilmesi gereken yapılı çevredeki aksaklıkları ve toplumsal tepkileri de deneyimleyen öğrencilerin farkındalıkları arttırmıştır.