Bölüm Hakkında

Bölüm Hakkında Genel Bilgi:
“Mekatronik” terimi Yaskawa Electric Corporation şirketi mühendislerinden Tetsuro Mori tarafından Japonca-İngilizce olarak oluşturulmuş ve 1971 yılında şirket tarafından ticari bir marka olarak tescil ettirilmiştir. Ancak daha sonra şirket bu sözcüğün kullanım hakkını kamuya vermiş ve bunun üzerine dünya çapında kullanılmaya başlamıştır. Günümüzde, kelime birçok dile çevrilmekte ve gelişmiş-otomatikleştirilmiş endüstri için temel bir terim olarak kabul edilmektedir.

Uluslararası standartlarda tanımı: “İşlevselliğini iyileştirmek ve / veya optimize etmek için ürün tasarımı ve imalatında; mekanik, elektronik, kontrol teorisi ve bilgisayar bilimlerinin sinerjik entegrasyonunu” şeklinde yapılmaktadır.

Diğer bir değişle Mekatronik, sistem mühendisliğinde Makine, Elektrik / Elektronik, Kontrol ve Bilgisayar mühendisliklerinin kombinasyonunu içeren çok disiplinli bir mühendislik alanıdır. Bu tür bir mühendislik, hem mekanik hem de elektrik sistemlerine odaklanır ve bilgisayar sistemleri, robotik, kontrol sistemleri, elektronik ve telekomünikasyon alanlarının kullanımını içerir.

Tipik bir Mekatronik sistem, çevreden sinyalleri alır, bunları çıkış sinyalleri oluşturmak için kontrolcüsü ile işler ve onları kuvvetlere, hareketlere veya eylemlere dönüştürür. Sıradan mekanik sistemlerin sensörler ve mikrobilgisayarlarla genişletilmesi ve tamamlanması Mekatronikte en önemli unsurdur. Böyle bir sistemin, ortamındaki değişiklikleri sensörler vasıtasıyla algılaması ve uygun bilgi işlemeyi kullanarak tepki vermesi, onu geleneksel makinelerden farklı kılmaktadır.

Mekatronik sistemlere örnek olarak: Robotlar, dijital olarak kontrol edilen motorlar, kendiliğinden uyarlanabilir takım tezgahları, temassız manyetik yataklar, otomatik yönlendirmeli araçlar vb. gösterilebilir. Buna benzer ürünlerin tasarımı için tipik olan, yüksek miktarda sistem bilgisi ve yazılım entegrasyonudur. Esasında yazılımın; ürünün işlevi ve çalışması için gerekli olan ayrılmaz bir parça haline gelmesi onu gerçek bir “makine elemanı” kılmaktadır.

Amaç:
Mekatronik Mühendisliği ve ilgili disiplin alanlarında bilgi ve becerilerle donatılmış, analitik düşünebilen, mesleki etik değerlere sahip, uluslararası boyutta teknolojiyi izleyebilen ve topluma kazandırabilen, üniversite-sanayi işbirliği içerisinde Ar&Ge yapabilen, takım çalışmasına yatkın, girişimci Mekatronik mühendisleri yetiştirmektir.

Hedef:
Endüstriyel ve akademik alanlarda Mekatronik ile ilgili uluslararası faaliyetlerde etkin rol alan, yetiştirdiği mezunları ile yenilikçi, fark yaratan, değer üreten bir program olmaktır.

Kimler Bu Bölüme Başvurabilir?:
Fakültemiz lisans programlarına YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) /ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı), DGS (Dikey Geçiş Sınavı), YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) ve Yatay Geçiş (Ek Madde-1, başarıya göre) ile öğrenci alımı yapılmaktadır. İstanbul Gedik Üniversitesi’nde kayıt kabul işlemleri Öğrenci İşleri Daire Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.

Mezuniyet Sonrası:
İstanbul Gedik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği mezunları, disiplinler arası tüm alanlarda çalışabilirler. Makine, Elektronik, Otomasyon, Elektrik, Robotik alanlarında çalışabilirler.

Dikey Geçiş Yapılabilecek Bölümler:
Ön lisans mezuniyet alanlarına göre bölümümüze dikey geçiş yapılabilecek programlar, her yıl YÖK tarafından belirlenmektedir.

Kulüpler:
Gedik Robotics Su Altı Uygulamaları Takımı

Çap imkanları:
Mekatronik Mühendisliği programı öğrencilerimiz, Yan Dal veya Çift Anadal programı ile kayıt yaptırmak istedikleri diğer programların bağlı bulundukları fakültelere şahsen başvuru yaparak detaylı bilgi alabilir.

Eğitim Amaçları:

EA1 – Mekatronik mühendisliği alanlarında araştırma-geliştirme, ürün geliştirme, tasarım, modelleme, simülasyon, test, sistem entegrasyonu, kontrol, analiz ve sistem yönetimi kademelerinde bireysel ve/veya takım çalışmalarında bulunurlar.

EA2– Yaşam boyu öğrenme anlayışı içerisinde endüstriyel ve teknolojik yenilikleri takip ederek disiplinlerarası projelerde çalışırlar ve/veya lisansüstü eğitim çalışmaları yaparak kariyerlerini geliştirirler.

EA3– Mekatronik bir ürün geliştirerek ticari girişimlerde bulunurlar.

Program Çıktıları:

PÇ1– Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.

PÇ2– Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.

PÇ3– Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.

PÇ4– Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.

PÇ5– Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.

PÇ6– Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.

PÇ7– Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.

PÇ8– Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.

PÇ9– Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.

PÇ10– Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.

PÇ11– Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.

PÇ12– Sensör teknolojileri, bilgisayar bilimleri konularında bilgi; kontrol, elektronik, mekanik sistemler alanlarında çalışabilme becerisi; dinamik etkileşimli donanım ve yazılım içeren elektromekanik cihazların tasarımı ve analizi.